Zápisky reprezentačního kuchaře MTB

20150625_0927082Je všeobecně známo, že nedílnou součástí realizačního týmu reprezentace horských kol je také kuchař Martin Jarouš. Na nedávném mistrovství Evropy horských kol v italském Alpagu vařil Martin pro 29 lidí a jeho pokrmy jsou skutečně vyhlášené. Téma stravování našich nejlepších cyklistů je natolik žádané a populární, že Martin sepsal všechny recepty z Alpaga a nyní je můžete zkusit uvařit i vy.

Zápisky reprezentačního kuchaře Martina Jarouše z ME:

Jak se stravuje Česká MTB reprezentace XCO na ME v italském Alpagu? Jako kuchař národního týmu jsem se rozhodl přinášet Vám denně čerstvé informace o tom, jak se stravují a co jedí naši reprezentanti. Každý den Vám představím několik pokrmů, které podávám našim závodníkům a doprovodnému týmu. Držte nám palce a vařte s námi!

20150625_092708

Den první: úterý/večeře

Bramborové noky se slaninou, sušeným rajčátkem a špenátem

Recept:
Najemno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte česnek, slaninu, kapari, tymiján a nakonec čerstvý špenát vše osolte a opepřete. Noky uvařte v osolené vodě a přidejte do základní směsi. Vše hezky spojte dohromady i s kostičkou másla. Hoblinky parmazánu jsou povinnost!

Dezert
Čokoládový puding s vločkami, grilijášem a javorovým sirupem

Tak zase zítra!

Jídlu zdar a dobrou chuť nebo noc.

Další den je pryč, a zde je kompletní menu České MTB reprezentace v XCO pro středeční den.

K obědu se podávala:
Tomatová polévka s čerstvou bazalkou a zakysanou smetanou a lehký kus kus salátek s červenou čočkou, cizrnou a kapary.

Zde je recept na tomatovou polévku:
Cibulku si orestujeme na olivovém oleji a másle, přidáme třtinový cukr, tymián a sůl. Poté vložíme drcená rajčata a vše společně povaříme. Ke konci přidáme nasekanou čerstvou bazalku a dochutíme citronovou šťávou.

Večeře:

Telecí kýta na paprice s rýží basmati

Recept:
Maso si nakrájejte, opepřete a osolte. Cibulku orestujte dozlatova společně s bobkovým listem a kmínem, vložte maso a vše společně znovu restujte až se maso zatáhne a pustí tuk. Přidejte sladkou papriku a mletý zázvor a půl minuty znovu restujte. Poté vše zalijte studenou vodou a duste maso do měka. Maso vyndejte a omáčku začněte zahušťovat ovesnými vločkami a smetanou. Vše důkladně rozmixujte a popřípadě dolaďte solí. Maso vložte zpátky do omáčky společně s kostkou vychlazeného másla.

Dobré chuťe a zase zítra!

Dnes hodně náročný den! Hodně vaření a velké drama při štafetě. Ale postupně…..

Vydatná snídaně a potom k obědu netradiční bramboračka….

Tady je recept:
Na másle osmahneme cibulku společne s drceným kmínem, bobkovým listem a tymiánem. Přidáme lišky a česnek a vše krátce orestujeme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté přidáme nakrájenou mrkev, červenou čočku, batáty a krátce povaříme. Ke konci na zahuštění přidáme opražené vločky, a dochutíme majoránkou. A nakonec kostka vychlazeného másla.

Potom štafeta…. a poté zasloužená večeře.

Pečená kuřecí galantina na tandori koření, parmezánové brambůrky a dip ze zakysané smetany s kapari

Recept:
Vykostěte celé kuře a rozřízněte na půl tak, aby vám zbylo na každé straně prso se stehnem. Prso si zvrchu rozřízněte napůl a otevřete směrem ke stehnu jako knížku a maso si rozklepejte, tím vám vznikne velký plát masa, který osolte a opepřete. Galantinu si naplňte dle chuti, např. dušenou mrkví, slaninou, žampióny….a dovnitř vložte větvičky čerstvého tymiánu. Galantinu si zarolujte, roládu potřete olivovým olejem, osolte a zabalte do alobalu, utáhněte, aby vám vznikl váleček. Vložte do vody, která by se neměla vařit (cca 80 stupňů) a táhněte zhruba 1,5 hodiny. Poté vytáhněte, rozbalte a nechte vychladit. 

Recept na potření rolády: 
Rozmícháme tandori koření v olivovém oleji, potřeme tím roládu a dáme péct do trouby na barvu a na kůrku. No a nakonec jako na každé repre akci tradiční „repre tiramisu“. Dnes ještě vyladěné o čerstvou vanilku

Recept najdete zde.

Buon Appetito!

.. a to by pro dnešek stačilo.

zítra vaříme dále ČAOOO!

Předposlední den vaření v italském Alpagu je pryč, ale já Vám ještě dlužím pár receptů, které jsem dnes vařil našim reprezentantům před zítřejším závodem.

Vše začalo ranní rýžovou kaší s vanilkou a javorovým sirupem.

Recept:
Na tuto kaši použijte rýži typu Carnaroli. Rýži uvařte v lehce osolené vodě společn s hnědým cukrem a luskem vanilky. Rýže Vám sama vytvoří kašovitou konzistenci a změkne. Ke konci přidejte kostičku vychlazeného másla a přelijte javorovým sirupem.

Oběd:
Špenátová polévka

Chřestové rizoto s cukrovým hráškem a parmezánem

Recept:
Cibulku si orestujte na olivovém oleji a másle , přidejte nakrájený chřest a cukrový hrášek. V této fázi bych přidal bílé víno a nechal ho vyvařit, ale zde vařim bez alkoholu. Přidejte stejný typ rýže jako na sladkou kaši a společně vše zarestujte. Zalijte slaným vývarem a na mírné teplotě vařte do měkka. Kostka másla a hoblinky parmezánu jsou povinnost!

A konečně večeře……

Salátek z červené čočky a cizrny, pečená rýže basmati, vepřová panenka a omáčka z vyšlehané nivy dodala všem závodníkům potřebnou energii na zítřejší den.

A samozřejme byl i dezert….

Piškotový dort ze zakysané smetany a tvarohu s banánem, kokosem a grilijášem.

No a ty ohlasy? Mlask …..mlask ……mlask!
Díky a zase zítra!!!!

Tak jsme se ,,projedli“ na konec našeho reprezentačního okénka o vaření a je zde závěrečný report, pár majstrštiků a zajímavých čísel……

Co se snědlo a vypilo:

300 housek
490 šálků espressa
12 štrůdlů
15 kg rýže
9 kg vepřové panenky
120 l domácího ledového čaje
2 kg nutely
3 kg sušeného ovoce
jeden meloun

V kuchyni mi pomáhalo mnoho celebrit jak ze šoubyznysu, tak i ze sportu….

A ještě jeden recept na výborné tagliatelle bolognese:
Hovězí zadní si nakrájíme na slabé nudličky, které si osolíme a opepříme. Cibulku si orestujeme na olivovém oleji společně s česnekem, dále přidáme strouhanou mrkev, bobkový list, kostku másla a vše ještě společně restujeme. Po zarestování přidáme drcená rajčata a povaříme. Maso si zprudka opečeme na pánvi a přidáme do směsi. Maso dusíme do měkka. Dochutíme čerstvou bazalkou! A parmezán to je jasné.

Díky, že jste s námi vařili a kdyby Vám nebylo v receptech něco jasné, tak klidně napište….

Zdroj: TZ Viktor Zapletal a Calabrone, Foto: reprezentacemtb.cz