Step By Step olympijskou tratí

Prohlédněte si trať pro olympijský závod v Paříži 2024 s českým týmem a komentářem reprezentačního trenéra Viktora Zapletala.

Hned po startu čeká na závodníky vracečka o 180 stupňů s neobvyklým prvkem v podobě široké odkloněné zatáčky, na kterou přímo navazuje prudké stoupání se sklonem přes 30%. 

Následuje několik technických sekcí a výjezd přibližně do poloviny Elancourt Hill, který spolehlivě nadělí startovní pole jezdců.

A přichází první z „5*“ sekcí. Je ve velmi prudkém sjezdu a tvoří ji dva kamenité úseky zakončené klopénkami.

Trať využívá celou šíři kopce k dlouhému klesání, kde na jezdce čeká téměř každých 30 metru nějaký technický prvek – kameny, skok, lavice, klopénka, atd.

Do depa pak buď skočíte tento drop, nebo volíte vlídnější B trasu po kamenech.

Depo je oboustranné a velmi přehledné.

Hned za depem začíná stoupání na vrchol Elancourt Hill. Podobně jako sjezdy, tak i stoupání tvoří mnoho zajímavých a technických prvků, které činí trať velmi pestrou, bez možnosti, třeba jen na chvíli polevit v pozornosti.

Výjezd je vedený v trailu, který je poměrně úzký a technický, často mění směr.

Poslední desítky metrů před vrcholem se trať rozšíří, najede do prudkého sklonu a takto závodníci vyjedou až na nejvyšší bod tratě.

No a přímo z vrcholu si skočíte do sjezdu. Pravá stopa je delší a nenáročná.

Zato levou, kratší stopu představuje téměr 2 metry vysoký drop, pro trénink vybavený bezpečnostní lávkou, kterou ale pořadatelé pro závod odstraní.

Na drop přímo navazuje dlouhý a prudký kamenný trail.

I tato část klesání je velmi různorodá a hravá.

Klid před bouří pak představuje například tento menší dvoják, dlouhý asi 2 metry.

Některé úseky připomínají tobogan.

Moderní kombinace kamenů a velkých klád samozřejmě nemůže na olympijské trati chybět.

Pár stovek metrů před cílem čeká na jezdce vysoký drop, na který navazuje téměr 5 metrů dlouhý dvoják, zakončený kamennou stěnou. Bezpečnostní lávka na snímku je opět pouze tréninkovou záležitostí. Na závod jí pořadatelé odstraní.

Ani samotný závěr 4 kilometrové tratě není nezajímavý. Všudypřítomné technické prvky doplňuje přírodní, technický trail, který vede až do cílové rovinky s povrchem, který není ošetřený vápencem ani štěrkem. Dostal pracovní název Kutná Hora. 😃

Francouzům se společně se stavitelem světových bikových tratí Nickem Florsem podařilo postavit krásnou trať. Využívá všechny moderní prvky MTB, včetně úplných technických novinek, které byly ještě na nedávném Mistrovství světa ve Skotsku ojedinělé.

Trat je maximálním způsobem náročná a klade důraz na celkovou připravenost jezdce, technickou, ale především fyzickou. Sjezdy jsou prudké a těžké, ale vždy disponují několika možnostmi projetí, kdy časová ztráta delší a lehčí stopy nehraje zase až tak zásadní roli. Závod tedy budou rozhodovat pravděpodobné stoupání, která jsou na Elancourt Hills opravdu těžká, ale také dlouhé trailové úseky, které mají v ideální stopě „flow“ a dají se jezdit ve vysoké rychlosti.

Olympijský závod 2024 bude mimořádně zajímavý a náročný. Můžeme se těšit! 👍👏